Virus iz detinjstva može da izgradi imunitet na grip

18.02.2020.
Virus iz detinjstva može da izgradi imunitet na grip

U vreme kada se većina zemalja u svetu bori sa korona virusom, koji je ovih dana proglašen za opasnost broj jedan po zdravlje stanovništva, naučnici sa UCLA University of California - Los Angeles došli su do odgovora na pitanje zašto neki ljudi teže podnose grip od drugih, iako su zaraženi istim virusom. Naime, izloženost jednom tipu virusu gripa tokom detinjstva ljudima daje delimičnu zaštitu do kraja života.

U poslednjih nekoliko decenija za sve sezonske epidemije gripa odgovorne su dve podvrste virusa gripa - H3N2 i H1N1. I, kako kaže prof.dr Darko Nožić, infektolog u Bel Medicu, za nas u Srbiji mnogo je opasniji sezonski grip od korone, koja je zasad daleko od nas.

H1N1 i H3N2 pripadaju dvema odvojenim granama "porodičnog stabla gripa".

Infekcija bilo kojim od ova dva tipa virusa rezultira boljim imunim odgovorom na svaku sledeću infekciju. Ipak, čovek će znatno lakše podneti grip izazvan sojevima virusa iz iste grupe protiv kojih se već borio nego iz grupe sa kojom se sreće prvi put.

„Naš imuni sistem često se bori da prepozna i odbrani se od blisko povezanih vrsta sezonskog gripa, iako su to u osnovi sve sestre i braća koji su kružili pre samo nekoliko godina. Budući da je korona izolovana pre oko 30 godina, a onda je godinama nije bilo, teško da postoji osoba koja je izgradila odbrambeni mehanizam na ovu vrstu virusa. Međutim, nema razloga za paniku jer je rizik da korona stigne do naše zemlje minimalan, dok je sezonski grip puno opasniji”, kaže prof. dr Darko Nožić, infektolog u Bel Medicu.

MASKE MOGU DA POMOGNU

  • Najbolja preventiva je vakcinacija, ali je sada za nju kasno.
    Redovno pranje ruku sapunom najmanje 20 sekundi deluje kao jednostavan savet, ali je to vrlo važno – naglašava profesor.
    Iako nemamo direktan kontakt sa obolelim, možemo koristiti istu tastaturu na kompjuteru ili slušalicu na poslu. Dovoljno je da se posle toga dodirnu oči i eto zaraze. Treba u sezoni gripa izbegavati skupove, a odlazak na posao ukoliko smo zaraženi je nedopustiv.
  • Kod virusa H1N1 i H3N2 i obične hirurške maske mogu da nas delimićno zaštite. Apsolutnu zaštitu od zaraze pružaju samo specijalne “fi” maske, koje su teško dostupne našim ljudima i koriste se kod, recimo, ebole – objašnjava prof. Nožić.
     


Copyright by Bel Medic 2020. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!