Šot od đumbira–način da zdravo započnete dan!

30.12.2024.

Za naš novi blog piše dr Marija Kostić -Vučićević

Đumbir šot je napitak od ceđenog ili narendanog korena đumbira sa sokom svežeg limuna ili pomorandže. Često se kombinuje sa kurkumom, medom, crnim biberom ili cveklom.

Koje su zdravstvene prednosti đumbira?

Pomaže kod varenja

Zahvaljujući pojedinim enzimima koji se nalaze u đumbiru on blagotvorno deluje kod osećaja nadutosti, mučnine i povraćanja, a takođe i ubrzava varenje i pomaže kod opstipacije. Često ga koriste trudnice za ublažavanje jutarnjih mučnina, jer je potpuno bezbedan za majku i bebu. Značajna je njegova pomoć u redukciji mučnine i povraćanja kod onkoloških pacijenata na hemoterapiji. 

Jača imunski sistem

Zahvaljujući gingerolu, aktivnom sastojku đumbira, ova namirnica ima antizapljenjsko dejstvo i  ublažava bol. Snažan je antioksidans i na taj način unapređuje imunski sistem. Takođe, đumbir pomaže i kod respiratornih virusnih i bakterijskih infekcija. Sadrži vitamin C, ali u manjoj količini, pa je idealna kombinacija đumbira i soka od limuna ili pomorandže, kao i meda koji dokazano imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Kukruma je još jedan čest sastojak đumbir šota i deluju sinergistički antiinflamatorno.

Smanjuje nivo šećera u krvi

Dokazano je da đumbir igra značajnu ulogu u regulisanju stvaranja insulina i povećava osetljivost tkiva na insulin, pa je značajan za smanjenje i održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi. 

Pomaže u održavanju telesne mase

Istraživanja su pokazala da đumbir smanjuje nivo grelina, hormona gladi, pa na taj način smanjuje apetit. Takođe, sadrži jedinjenja koja povećavaju termički efekat hrane i tako ubrzava varenje i povećava energetsku potrošnju za oko 50 kcal. Dakle, samo uvođenje đumbira u ishranu neće dovesti do značajnog gubitka telesne mase, ali ako se pravilno hranite i fizički ste aktivni, to će biti dobitna kombinacija da budete u top formi.

Smanjuje nivo masnoća u krvi

Postoje studije koje pokazuju da đumbir zahvaljujući nekim svojim sastojcima ima efekat na snižavanje nivoa ukupnog holsterola, triglicerida i lošeg holesterola (LDL). 

 

Da li postoje neželjena dejstva konzumitanja đumbir šota?

Vrlo retko se javlja alergija na đumbir, pa ga osobe koje imaju istu ne smeju koristiti. Iako je dobro poznat njegov blagotvoran uticaj na varenje i gastroinstestinalne tegobe, ako se konzumira u velikim količinama kod pojedinih osoba može izazvati gorušicu. Takođe, pacijenti koji su na antikoagulantnoj terapiji (za razređivanje krvi, npr. varfarin) ne bi trebalo da ga konzumiraju, jer je pokazano da đumbir dodatno usporava zgrušavanje krvi, pa se mogu javiti modrice i krvarenja.

U cilju ublažavanja specifičnog i vrlo intenzivnog ukusa đumbira u šot se dodaje med, sirup od agave ili voćni sokovi što u malim količinama nije od značaja, ali svakodnevan unos veće količine šota dodatno povećava kalorijski unos i nivo šećera u krvi.

Iz svega navedenog jasan je zaključak da đumbir šot ima mnogo benefita po zdravlje ljudi i da bi ga trebalo uvrstiti u dnevnu rutinu, ali je ključ u umerenosti. Kao i za sve ostalo u životu, zar ne?!

Recept je vrlo jednostavan:

Sastojci

  • 50 gr svežeg      đumbira
  • 1 sveže ceđeni      limun
  • 1-2 kašicice      meda (po ukusu)
  • ¼ kašicice kurkume
  • Prstohvat crnog      bibera (ako koristite kurkumu)
  • 100 ml vode ili      soka od narandže 


Priprema:

  • Iseckajte svež đumbir (ili ga narendajte)      i blendirajte sa malo vode ili soka od pomoranže.
  • Procedite dobijeni sok kroz cediljku ili      gazu.
  • Dodajte sveže ceđeni limunov sok i med.
  • (Opcionalno) Ubacite malo kurkume i      prstohvat crnog bibera.
  • Promešajte i sipajte u male flašice ili      čašice.


Uživajte i budite nam zdravi!