Dr Nataša Dragutinović, dečiji gastroenterolog, piše za naš novi blog
Dijabetes tip 1 i celijačna bolest
Dijabetes melitus tip 1 (DM tip 1) je je autoimunsko oboljenje, kao i celijačna bolest. Još davne 1960. godine je ustanovljena veza između ove dve bolesti. Procena je da oko 6% pacijenata sa DM tip 1 ima celijakiju, što je značajno češće u odnosu na opštu populaciju. Zbog veće učestalosti, preporuka je da se kod svakog pacijenta sa DM tip 1 sprovede skrining za celijakiju. Skrining se obavezno sprovodi u trenutku postavljanja dijagnoze DM tip 1, određivanjem vrednosti antitela na tkivnu transglutaminazu, čak i ako pacijent nema simptome celijakije. Ukoliko su vrednosti antitela normalna, dečji endokrinolog ću u određenim vremenskim intervalima kontrolisati nivo ovih antitela.
Ako se dijagnoza celijakije potvrdi, bez obzira da li pacijent ima ili nema simptome, apsolutno je neophodno da se pacijent pridržava stroge dijete bez glutena. Lečenje DM tip 1 zahteva terapiju insulinom, ali i adekvatnu ishranu. Sprovođenje ishrane i za dijabetes i za celijakiju je vrlo izazovno, ali jako važno. Nelečena celijakija će dovesti do teškog oštećenja tankog creva i smanjene apsorpcije hranljivih materija, čime se povećava rizik od hipoglikemije, odnosno otežava se dobra glikoregulacija. Dodatno, povećava se rizik od razvoja drugih autoimunskih bolesti, ali i brojnih komplikacija same celijačne bolesti. Zato je vođenje i praćenje ishrane od strane nutricioniste koji je edukovan za obe bolesti od esencijalnog značaja, ali i motivacija i doslednost pacijenta, kao i cele porodice.
Dijabetes tip 2 i celijačna bolest
Kod dijabetes melitusa tip 2 (DM tip 2) ćelije pankreasa ne proizvodi dovoljno insulina i/ili ćelije u telu ne reaguju na insulin. Ovaj izostanak reakcije na insulin se naziva insulinska rezistencija, što rezultira visokim koncentracijama glukoze, pa simptomi bolesti i komplikacije mogu biti isti kao kod DM tip 1. Faktori rizika za DM tip 2 su:
Ne postoji utvrđena genetska veza između DM tipa 2 i celijakije. Problem nastaje ukoliko je osoba sa celijakijom gojazna. Studije pokazuju da i do 40% pacijenata sa celijakijom ima prekomernu telesnu težinu u trenutku dijagnoze, što ih stavlja u veći rizik za razvoj insulinske rezistencije i dijabetes tipa 2. Dodatno, proizvodi bez glutena uglavnom sadrže malo vlakana, povećanu količinu zasićenih masti i smanjenu količinu proteina, povećanog su glikemijskog indeksa, pa je rizik za razvoj DM tip 2 veći.
Savetujemo Vam da:
Reference:
1. Al-Toma A, Volta U, Auricchio R, Castillejo G, Sanders DS, Cellier C, Mulder CJ, Lundin KEA. European Society for the Study of Coeliac Disease (ESsCD) guideline for coeliac disease and other gluten-related disorders. United European Gastroenterol J. 2019 Jun;7(5):583-613.