DIJABETES I CELIJAČNA BOLEST

Dr Nataša Dragutinović, dečiji gastroenterolog, piše za naš novi blog


Dijabetes tip 1 i celijačna bolest 

Dijabetes melitus tip 1 (DM tip 1) je je autoimunsko oboljenje, kao i celijačna bolest. Još davne 1960. godine je ustanovljena veza između ove dve bolesti. Procena je da oko 6% pacijenata sa DM tip 1 ima celijakiju, što je značajno češće u odnosu na opštu populaciju. Zbog veće učestalosti, preporuka je da se kod svakog pacijenta sa DM tip 1 sprovede skrining za celijakiju. Skrining se obavezno sprovodi u trenutku postavljanja dijagnoze DM tip 1, određivanjem vrednosti antitela na tkivnu transglutaminazu, čak i ako pacijent nema simptome celijakije. Ukoliko su vrednosti antitela normalna, dečji endokrinolog ću u određenim vremenskim intervalima kontrolisati nivo ovih antitela.  

Ako se dijagnoza celijakije potvrdi, bez obzira da li pacijent ima ili nema simptome, apsolutno je neophodno da se pacijent pridržava stroge dijete bez glutena. Lečenje DM tip 1 zahteva terapiju insulinom, ali i adekvatnu ishranu. Sprovođenje ishrane i za dijabetes i za celijakiju je vrlo izazovno, ali jako važno. Nelečena celijakija će dovesti do teškog oštećenja tankog creva i smanjene apsorpcije hranljivih materija, čime se povećava rizik od hipoglikemije, odnosno otežava se dobra glikoregulacija. Dodatno, povećava se rizik od razvoja drugih autoimunskih bolesti, ali i brojnih komplikacija same celijačne bolesti. Zato je vođenje i praćenje ishrane od strane nutricioniste koji je edukovan za obe bolesti od esencijalnog značaja, ali i motivacija i doslednost pacijenta, kao i cele porodice. 

Dijabetes tip 2 i celijačna bolest 

Kod dijabetes melitusa tip 2 (DM tip 2) ćelije pankreasa ne proizvodi dovoljno insulina i/ili ćelije u telu ne reaguju na insulin. Ovaj izostanak reakcije na insulin se naziva insulinska rezistencija, što rezultira visokim koncentracijama glukoze, pa simptomi bolesti i komplikacije mogu biti isti kao kod DM tip 1. Faktori rizika za DM tip 2 su: 

  • Gojaznost
  • Sedentarni način života 
  • Član porodice sa dijabetesom tipa 2
  • Osobe starije od 45. godina
  • Pred-dijabetes ili gestacioni dijabetes
  • Sindrom policističnih jajnika
  • Određena etnička pripadnost: Afroamerikanac, azijski Amerikanac, Hispanoamerikanac ili Indijanac

Ne postoji utvrđena genetska veza između DM tipa 2 i celijakije. Problem nastaje ukoliko je osoba sa celijakijom gojazna. Studije pokazuju da i do 40% pacijenata sa celijakijom ima prekomernu telesnu težinu u trenutku dijagnoze, što ih stavlja u veći rizik za razvoj insulinske rezistencije i dijabetes tipa 2. Dodatno, proizvodi bez glutena uglavnom sadrže malo vlakana, povećanu količinu zasićenih masti i smanjenu količinu proteina, povećanog su glikemijskog indeksa, pa je rizik za razvoj DM tip 2 veći.  

Savetujemo Vam da: 

  • Izaberete iskusnog dijetetičara sertifikovanog za rad sa pacijentima sa dijabetesom i celijakijom. 
  • Mnoge zamene za brašno bez glutena imaju mnogo veći sadržaj ugljenih hidrata. Proizvodi bez glutena često sadrže dodane ugljene hidrate, kako bi poboljšali ukus proizvodu. Smanjite količinu ovih proizvoda u svakodnevnoj ishrani. 
  • Redovno kontrolišite nivo šećera. Dobro poznavanje vrednosti glikemije nakon uzimanja određene bezglutenske hrane je neophodno radi pravilnog doziranja insulina. 
  • Uvek imajte pri ruci ugljene hidrate bez glutena, naročito u situacijama kada je teško pronaći hranu bez glutena.
  • Ukoliko ste u restoranu, savetujemo da obavestite konobara ili menadžera o Vašim medicinskim potrebama. Raspitajte se da li možete dobiti obrok koji ispunjava Vaše potrebe. Veće su šanse da ćete dobrom i asertivnom komunikacijom obezbediti dobar i bezbedan obrok.   
  • Trudite se da unosite dovoljnu količinu vlakana. Povrće i voće prirodno ne sadrže gluten, a dobar su izvor vlakana, kao i žitarice bez glutena (voditi računa o kontaminaciji!). 
  • Vaše zdravlje je u Vašim rukama. Izaberite pouzdane izvore informacija i edukujte se. Planirajte. Sjajno je kada stvari zavise samo od nas.  


Reference:

1. Al-Toma A, Volta U, Auricchio R, Castillejo G, Sanders DS, Cellier C, Mulder CJ, Lundin KEA. European Society for the Study of Coeliac Disease (ESsCD) guideline for coeliac disease and other gluten-related disorders. United European Gastroenterol J. 2019 Jun;7(5):583-613. 

Poslednji blog postovi

Gluten i zdravlje: Razlika između celijakije i intolerancije na gluten
13.12.2024.

Gluten i zdravlje: Razlika između celijakije i intolerancije na gluten

Dr Nataša Dragutinović, dečiji gastroenterolog, piše za naš novi blogPšenica je jedna od najrasprostranjenijih žitarica, prisutna u ljudsk...
DIJABETES I CELIJAČNA BOLEST
20.11.2024.

DIJABETES I CELIJAČNA BOLEST

Dr Nataša Dragutinović, dečiji gastroenterolog, piše za naš novi blogDijabetes tip 1 i celija...
Deca i sport: Kako podstaći zdrav rast i razvoj
18.11.2024.

Deca i sport: Kako podstaći zdrav rast i razvoj

Brojne su studije koje ukazuju na trend smanjivanja broja dece koja se bave sportom. Tako je jedno istraživanje sprovedeno u Australiji pokazalo da se u periodu od 1985. do 2003. godine broj dece uzrasta od 5 do 14 godina koja tre...
Metabolički sindrom i Dijabetes Tip 2
18.11.2024.

Metabolički sindrom i Dijabetes Tip 2

Povodom Svetskog dana dijabetesa koji se obeležava 14. novembra, za naš novi blog piše dr sc. med. Marija Kostić-Vučićević, specijalista pedijatrije.
Skrivena opasnost u svakom domaćinstvu – Dugmaste baterije
07.11.2024.

Skrivena opasnost u svakom domaćinstvu – Dugmaste baterije

Dr Nataša Dragutinović, dečiji gastroenterolog, piše za naš novi blog
Vitamin D
24.10.2024.

Vitamin D

Vitamin D, poznat kao “vitamin Sunca” je otkriven još početkom dvadesetog veka. Tada su lekari i hemičari razjasnili ulogu sunčeve svetlosti i identifikovali vitamin D, uvidevši njegov značaj u tretmanu r...